skip to Main Content
Υποστηρίζοντας το πρόγραμμα της Λογοθεραπείας στο σπίτι

Λογοθεραπεία στο σπίτι

Υποστηρίζοντας το πρόγραμμα της Λογοθεραπείας στο σπίτι

Ως λογοθεραπευτές, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το παιδί σας για την βέλτιστη εξέλιξή της ομιλίας, του λόγου και της επικοινωνίας του. Ωστόσο, ο πραγματικός χρόνος που έχουμε να επιτεύξουμε αυτούς τους στόχους είναι λίγος συγκριτικά με τις ώρες που ένα παιδί περνάει στο σπίτι ή στο σχολείο. Η εμπλοκή των φροντιστών σε ένα πρόγραμμα λογοθεραπείας είναι πολύ σημαντική ώστε να υπάρχει μια συνέχεια εκτός θεραπευτικού χώρου αλλά και να ενισχύουμε την προσπάθεια των παιδιών στην καθημερινότητά τους.

Αναγνωρίζοντας τον περιορισμένο χρόνο που έχουν οι γονείς να αφιερώσουν σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών, το Stepping Stone στέκεται αρωγός στην καθημερινή προσπάθεια και συμβάλλει παρέχοντας υλικό αλλά και σαφείς οδηγίες για ευχάριστες δραστηριότητες ενταγμένες στην καθημερινότητα χωρίς κόπο!

Ανάλογα με τους στόχους που έχει θέσει ο λογοθεραπευτής, βρείτε παρακάτω εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους για να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα υποστήριξης λογοθεραπείας στο σπίτι:

  1.  Καθορίστε συγκγεκριμένη ώρα: Επιλέξτε ενα διάστημα μέσα στην ημέρα αφιερωμένο στη Λογοθεραπεία. Προσπαθήστε ο χρόνος αυτός να είναι συγκεκριμένος και σαφής στο παιδί, χωρίς πολλές αλλαγές. Προτιμήστε ώρα και ημέρα που δεν θα έχει συνεδρία και αποφύγετε στιγμές κούρασης (π.χ. μετά από κολυμβητήρια ή άσκηση). Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο ώστε το παιδί να γνωρίζει την έναρξη αλλά και την λήξη της επανάληψης.
  2.  Διαλέξτε διασκεδαστικό παιχνίδι ή δραστηριότητα: Ως λογοθεραπευτές, χρησιμοποιούμε πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες για να επιτεύξουμε τους στόχους μας. Σημασία δεν έχει πάντα το παιχνίδι αλλά πως το χρησιμοποιούμε. Συμβουλευτείτε τον ειδικό λογοθεραπευτή για το πως μπορείτε να τροποποιήσετε κάποια παιχνίδια που ήδη έχετε και να χρησιμοποιηθούν ευχάριστα για Λογοθεραπεία στο σπίτι!
  3.  Διαβάστε! Διαβάστε! Διαβάστε! Στο Stepping Stone είμαστε υποστηρικτές της συμμετοχής των παιδιών στην «ανάγνωση» παραμυθιών και πολύ συχνά χρησιμοποιούμε Παραμύθια Χωρίς Λέξεις (wordless story books) ώστε να κατακτήσουμε πολλούς στόχους. Ψάχνουμε τις εικόνες για λέξεις με συγκεκριμένο φώνημα (πρόγραμμα άρθρωσης), ενισχύουμε την απόκριση σε ερωτηματικό λόγο, βελτιώνουμε την περιγραφή και ακόμα περισσότερα!
  4.  Χρησιμοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας: Αν το πρόγραμμά σας είναι ήδη πολύ φορτωμένο, μπορείτε να εντάξετε την λογοθεραπεία ακόμα και στο αυτοκίνητο! Παίξτε το παιχνίδι της «ανακάλυψης»: «πόσα πράγματα μπορούμε να βρούμε στο δρόμο που αρχίζουν ή έχουν το «ρ»; Η το παιχνίδι του προσανατολισμού: «πού είναι το κόκκινο αυτοκίνητο»
Back To Top